שיעור עשרים וחמישה
ב' בתמוז תשפ"ד
בשיעור זה עסקנו
בשישה נושאים מרכזיים:
- סיכום דרכי הטיפול בטראומות מיניות וששת זירות הסכנה שחובה להקפיד לא להזדרז ולא לדלג
- להיות 'אדם' – בשני מובנים. ניהול סדר יום תקין ולעסוק ביישובו של עולם, ולחזור לתפקוד מותאם ולא בריחה – גם אם אינטנסיבית
- 'הפרויקט' – הצעה לבנייה עוצמתית של 'החיות' – לסייע לחזור להיות 'אדם', כמו כן דרך לסייע בחלק החמישי של תהליך ההתמודדות עם הטראומה – לחלץ את שתי הרגלים מתוך הבוץ.
- סיכום וסידור סוגי העקרונות בכוחות הנפש שעסקנו ושנעסוק בהם אי"ה
- עקרונות מעשיים בכח הדיבור
- מחשבה דיבור ומעשה
חלק מהדברים שהרחבנו
בהם בשיעור:
- הטיפול הוא כדי לסייע למתמודד שרוצה להתקדם ומנסה כבר לנוע בכוחות עצמו – להצליח לעשות את זה. לסייע לו לבחור את הבחירות הנכונות עבורו – מתוך הבנה שכל הפעלה של כח הבחירה שלו באופן עצמאי מייצרת לו חיות גדולה היוצרת לו 'טעם של עוד', מעלה אותו על דרך המלך, וגוררת את המהלך החיובי הבא – כמו גם את הכח, המוטיבציה והתקווה לעמוד ולאזור אומץ וכוח עבור האתגר הבא.
- הטיפול נעשה באופן אקטיבי או פסיבי, גלוי או סמוי (– למתמודד או למטפל), בצורות מצורות שונות, העיקר שזה יסייע לו להמשיך בדרך הנכונה עבורו ולהפעיל ולממש בעצמו את כח הבחירה שלו לעבר היעד המותאם עבורו – ולעמול על טיפול בבעיה מן השורש. בנושא הזה, ברמה העקרונית, זה כבר ממש לא משנה אם זה סגולות / סיפורי מעשיות / משחקים / שירים / שיח מעמיק או שתיקה משותפת. כל מה שמביא את התועלת הראויה, ובלבד שבראש ובראשונה זוכרים שחובה לוודא שזה לא יקלקל ויגרום נזקים ואז לוודא שבאמת יסייע לו להתקדם.
- מכיוון שאי אפשר לעבוד על כוחות הנפש ולרוב אדם יודע כאשר מהתלים בו לכאורה ראוי מאוד להימנע מלעשות מניפולציות כחלק מהסיוע אלא אם כן מדובר במוצא אחרון שבלעדיו בוודאי יהיה נזק גדול ואיתו ייתכן שתהיה תועלת וברור שנזק לא יהיה.
- מ"מ ראוי לזכור שהפעלת מניפולציה מכל מסוג שהוא עלולה -קרוב לוודאי- לגרום לקשר הטיפולי להיהרס והמתמודד יצטרך לחפש מטפל אחר, ולא תמיד זה טוב עבור המטופל, ולמטפל זה יכול לפגוע בפרנסה – אך כמובן ששיקול כזה אסור שיישקל, בשום אופן, אם אכן זו טובת המטופל וכגון שזה המוצא האחרון כאמור.
- סיכמנו את שש זירות הסכנה העיקריות בטיפול בטראומות מיניות שבהן חובה להיזהר ביתר שאת ללכת הכי לאט שאפשר וכמובן להיזהר לא לדלג עליהן ולא לדחוק את הקץ.
- טיפול בטראומות מיניות וטיפול בפגיעות מיניות אלו שני דברים שונים – ואנחנו עסקנו רק בחלק הראשון.
- הזכרנו שוב את הסוגייה של להיות 'אדם' דהיינו שחלק מרכזי מאוד בטיפול ובמקרים רבים אף החלק הראשון והבסיסי שלו הוא לסייע למתמודד לחזור להיות 'אדם', לחזור לחיות חיים של בן אדם (להבדיל מבעל חיים שאוכל ושותה וישן ומסתובב לעצמו בחוסר מעש ביערות ולא עסוק בעשייה ובתרומה אמיתית לעצמו או לסביבה מתוך בחירה מודעת), כלומר לרמת התפקוד הבסיסית ביותר של 'צורת אדם תקינה' שהיא בראש ובראשונה סדר יום וצורת חיים נורמטיבית הן ביחס לניהול סדר היום והן ביחס לעשייה הבסיסית דהיינו:
- לא להפוך לילה ליום ויום ללילה, לאכול ארוחות מסודרות, לשמור על נקיות הגוף, להתפלל בזמנים הנכונים ולעסוק ביישובו של עולם ולא להיות 'מבלה עולם', מ'משחקי הקובייה' יושבי הקרנות אלא לעשות פעילות שתביא תועלת כלשהי לעצמו ולסביבה.
- והן ביחס לעיסוק המתאים לכוחות הנפש וליכולות של האדם וגם אותם לעשות רק ממניע בריא – אחרת הוא יכול לעמול יומם ולילה ולהיות רחוק מסיפוק, שלווה ואושר, ולאסוף רק צער, כאבי לב, ירידה בחיות, ייסורי נפש בדרך קבע ואף בעיות רגשיות ונפשיות.
- דובר על 'הפרויקט' שהוא דרך לסייע לאדם לחזור להתנהלות נכונה ותקינה. הכללים כפי שדיברנו הם לוודא שהמתמודד נמצא במצב שהוא אכן כבר יכול לאמץ ולקחת על עצמו את הפרויקט (אם זה מוקדם מדי זה יכשל במהירות ייצר אכזבות וייקח עוד הרבה זמן עד שיסכים לנסות שוב), שהפרויקט כולל בתוכו מכלול התעסקויות שונות שיגרמו להפעלה של כמה שיותר כוחות כישורים וכוחות נפש של המתמודד, שכל מכלול ההתעסקויות יובילו לתוצאה מסוימת, הגשמת יעוד ותוצאה אחת ספציפית – בלי להתפזר, ושזה ירתק יסקרן ויאתגר את התמודד ויאפשר לו לצלול לתוך זה בשמחה.
- המטרה היא לעורר משנתן את היכולות שהזניח ושכח את הכישורים שכבר לא מפעיל או שעדיין לא מכיר (כדי להפעיל אותם ולייצר סיפוק שמחה חיות ערך עצמי וכו') ולשלב כמה שיותר כדי שבכל רגע נתון יהיה משהו שיוכל לעשות כדי לקדם את הפרויקט, כלומר שגם אם הוא נתקע בנושא אחד או שכרגע זה משעמם אותו או שהוא מותש ממנו הוא יוכל לפנות מיד לאפיק אחר ועדיין להמשיך לחוש את החוויה שהוא מתקדם באותו עניין ולמען אותה המטרה.
- מטרה נוספת היא שיהיה לו המון נושאי מחשבה מאתגרים מגוונים ומרתקים שיעמדו כנגד הרצון וההרגל לשקוע במחשבות יגון, ברחמים עצמיים ו'בהתקרבנות' – לא לאפשר אותם ולשבש אותם, כך גם לחוות סיפוק הצלחה והתקדמות בסוגים מסוגים שונים של כישורים כך שיחווה כאמור את עניין הערך העצמי שלו בכמה מקומות ובסוגים שונים – וכמובן ליצור לו חיות והתעלות ברמות שונות ובסגנונות שונים באופן נרחב ומקיף.
- המשל על ה'סיפור שאין לו סוף' – והפרויקט שמהווה את הנמשל: לסייע למתמודד לחלץ ולנתק את עצמו מבור עמוק וממקומות נמוכים אבל לא באופן זמני ולא רק רגל אחת כל פעם.
- סיכמנו שלוש קטגוריות של עקרונות שדברנו עליהם לפני כמה שיעורים – כשכל קטגוריה נשענת על שלפניה ובעצם משתלשלת ממנה:
- עקרונות יסודיים בכוחות הנפש: 'מה הם וכיצד הם פועלים' – שהבנה מעמיקה שלהם מסייעת לתפיסה נכונה של כל המרחב: הבנת דרך הבריאה התקינה (התוכנית האלוקית בבריאה), הבנת עומק ההתמודדות, הבנת ההשלכות, הבנת הכאב, הבנת הכשל, מסייעת לאבחון הבעיה עצמה ומציאת מקור הבעיה, הבנת היעדים, הבנה של הדרכים להגיע לשם והבנת החסמים המונעים את ההתקדמות – כולל פיתוח יצירתיות עמוקה למציאת ויצירת 'כלי עבודה' הנכונים והמתאימים לעבודה מעשית בשטח
- 'כיווני החשיבה' בכל מקרה טיפולי – כלומר העקרונות שעליהם מושתתת העבודה המעשית (לאחר הנקודה הקודמת – איך פועלים כוחות הנפש): איך מפעילים את כוחות הנפש, ניתוח ואבחון נקודת המוצא (מה כואב + מה התקלקל ונפגם), מהו היעד, מהי הדרך להגיע ליעד, הדברים שעלולים לחסום את הדרך להגיע לשם, והדבר שהוספנו בשיעור זה: איך מתמודדים עם החסמים הספציפיים הללו
- עקרונות מעשיים – כלומר תרגום, הלכה למעשה, שכל ההבנות הנ"ל לכדי פעולות מעשיות בשטח – 'כלי עבודה' כפי שנקראים במחוזות שונים.
- חשוב לחדד ולבדל שיש מקומות שעוסקים ישירות בהקניית החלק השלישי – ארגז של כלי עבודה מעשיים (כגון קורסים לCBT NLP וכדו') ופחות מתמקדים בשני החלקים הראשונים, ובלי הבנה מעמיקה של כוחות הנפש – זה בגדר של 'עיקר חסר מן הספר', מאידך מי שבקי בשני החלקים הראשונים – הוא זה שבעתיד, אחרי צבירת הרבה שנות ניסיון יש בכוחו לנסח שיטות עבודה חדשות כמו השתיים המוזכרות קודם וכדו'.
- כדוגמא לנקודה 3 האמורה הזכרנו רשימה של עקרונות מעשיים המבוססים על הבנה מעמיקה של כח הדיבור וצורות שונות של שימושים מעשיים לקידום תהליך הסיוע – בכל אחד מכיווני המחשבה והעשייה האמורים בנקודה 2.
- הוספנו לדבר על שימוש חדש בכח הדיבור שכאשר הוא משולב עם מעשה – תנועת גוף מחושבת גם אם היא לא בעלת ייחודיות מסוימת – ביחד זה שילוב של 'מחשבה דיבור ומעשה' שלושה רבדים בכוחות הנפש שכאשר מפעילים את שלושתם ביחד ההשפעה היא עמוקה, מעשית ופועלת בשטח הרבה יותר חזק ולעומק וממילא גם יותר מהר ויציב.